Donzara Belle Époque pentuna

In memoriam Donzara Belle Époque

Eeppinen ;) Donzara Belle Époque syntyi Donzara kenneliin 22.3.2012. Pitkään olin toivonut walesiurokseltani jälkeläistä ja kun Airi Lehto Donzara-kennelistä tuli kysymään minulta ja mieheltäni Kangasalan näyttelyssä, että olisiko Leevimme käytössä heidän walesinartulleen asiat vain loksahtivat paikoilleen. Ihanalla luonteella varustettu Hani-narttu sai kuin saikin Leevistä kuusi pentua ja saimme valita kahdesta narttupennusta toisen. Meidän piti ensin valita keltapantainen narttu, mutta kun menimme jo muka päätöksen tehneinä katsomaan sitä, mielemme muuttui. Punapantainen pentu osoitti rohkeutta ja ihan selvästi halusi lähteä mukaamme Isokyröstä Raisioon.
No, siitä se sitten lähti, tämä kutsumanimeltään Bellaksi nimetty muutti meille ja ajatuksena meillä Bellan pennut siinsivät vielä kaukaisessa tulevaisuudessa emmekä uskaltaneet vielä kunnolla unelmoidakaan niistä.
Vuodet (ja aika yleensäkin) menevät aika nopeasti ja yhtäkkiä huomasimmekin Bellan olevan jo siinä iässä, että uuden kennelin perustaminen kävi ajankohtaiseksi. Sulhoa mietittiin toden teolla, ja päädyimme Benton Break The News -nimiseen urokseen, eli Sibeliukseen, joka osoittautui hyväksi valinnaksi. Koirien kemiat synkkasivat heti alkumetreillä ja muutaman kerran tapaamisen jälkeen Bella oli kantavana. Meillä kävi myös erittäin hyvä tuuri tässä mielessä, että uroksen omistajat ovat ystäviämme, joten tunnemme uroksen entuudestaan hyvin ja sen historian. Lisäksi mahtavaa oli se, että spanielien erikoisnäyttelyyn osallistuneet kasvattimme saattoivat tavata tämän uroksen siellä sattumalta.
Luonteesta: Bella on ollut pennusta asti mieletön vesipeto, eikä loppua näy! Hänen kanssaan on uitu, ja hän on opettanut ja houkutellut muitakin koiria uimaan, mikä on ollut mielestämme liikuttavaa! Tässä lokakuussa hän nouti ensimmäiset ammutut sorsat vedestä. Ainut asia, jonka toivoisimme hänen omaavan on rohkeampi suhtautuminen pamauksiin. Hän on läpäissyt spanielien taipumuskokeen ja MH-luonnekuvauksen, mutta MH-luonnekuvaus kertoo, että koira ei pidä laukauksen äänistä. Tässä mielessä vedestä noudetut sorsat laukausten jälkeen olivat hänelle varsinainen läpimurto.
Bella pitää muista koirista ja ihmisistä ja on erittäin luottavainen ihmisten käsittelyyn, kuten MH-luonnekuvauskin sen osoittaa. Uskomme kuitenkin, että määrätietoisella siedätyksellä koirasta saadaan vähemmän paukkuarka, mutta siedätyksen tulee tapahtua luonnollisesti tapahtua koiran ehdoilla, ei ihmisen.
Toinen läpimurto tapahtui haulikon äänisiedätykseen, kun olimme leikkimielisessä SPME-möllikisassa, jossa Bellamme ylösajoi fasaanin ja jatkoi laukauksesta huolimatta. Olimme myös tehneet haulikolla ammuntaa aikaisemmin.

Menetimme Bellan syöpään syksyllä 2021. Kaipuu on kova, mutta onneksi muistot säilyvät.