Kasvatuksemme tavoitteet


Terveys ja luonne ovat ensisijaisesti meille tärkeitä. Haluamme kuulla kasvattiemme elämästä, teveydentilasta ym. Ja myös ne negatiivisetkin asiat, joita tulee, otamme vastaan. Pyrimme aina neuvomaan kasvattiemme omistajia parhaan osaamisemme mukaan ja jollemme osaa, konsultoimme eteenpäin.

Kasvattajana sitoudumme trimmaamaan kasvattimme koko sen eliniäksi. Ensimmäinen trimmausvuosi on ilmainen.

Pennunostaja saa meiltä mukaansa pentupaketin, koiran eliniän kestävän kasvattajan tuen, trimmauksen sekä ruokintaohjeet. Järjestämme myös tutustumista MEJÄän ja treenaamme yhdessä toivomusten ja tarpeiden mukaan joko näyttelyihin tai spanielien taipumuskokeeseen. Molemmilla meistä, sekä Torstilla että minulla on suoritettuna metsästyskortit.

Osaamme tarvittaessa neuvoa MEJÄn alkeisiin. Harjoittelemme käytännössä verijäljen tekoa kasvattiemme kanssa mahdollisuuksien ja toivomusten mukaan, sekä siedätystä haulikon ääneen kasvateillemme.

Spanielit tuovat elämään iloa ja hauskoja tilanteita ja sen ilon haluamme välittää myös tuleville pennunomistajille! Muista, että koirasi palvoo sinua, olethan sen arvoinen!!!


Toivomus pennunostajille: Myymme pennut ensisijaisesti kotikoiriksi. Kerrothan tarkasti, ja totuudenmukaisesti, minkälaisia spanielimaisia aktiviteetteja aiot kasvattimme kanssa harrastaa, niin osaamme sanoa, onko pentueesta mahdollisesti sinulle sopiva koira!! Pelkästään näyttelyä harrastavaan kotiin emme koiraa myy, jollei sen vastapainona tehdä jotain muuta, kuten pitkiä kävelylenkkejä metsässä, josta koira nauttii. Koiran pitää saada välillä lepuuttaa myös hermojaan. Näyttely harrrastuksena on aina kurinalaista toimintaa ja koiran on myös tarkoitus saada olla muina aikoina koira. MIkäli et kestä spanielimaista energiaa, joka voi purkaantua joskus vallattomastikin, harkitse vielä. Koiramme ja pentumme eivät siis ole sohvaperunoita, vaikka osaavatkin rauhoittua hyvin.
Meidän koiramme ovat usein vietikkäitä, onhan heillä useimmilla jalostukseen käytetyillä SPA 1 suoritettu, mutta niiden kanssa pärjää, kun laittaa rajat UNOHTAMATTA rakkautta. Suhde koiran kanssa kehittyy ajan myötä vuosien ja taas vuosien saatossa ja ei ole heti valmis, kuten ei koirakaan ole heti hyvin käyttäytyvä. Usein takapakkiakin voi tulla!! Muista kuitenkin se, että sen minkä annat koirallesi saat monin verroin takaisin!!!!!
Cockerspanieli vaatii kohtuullisesti liikuntaa, ja aivotyöskentelyä. Kokemus on osoittanut, että mikäli niiden kanssa jaksaa touhuta, palkinto on suuri. Mieti siis tarkkaan omia ominaisuuksiasi ja koiran ominaisuuksia, mätsäävätkö ne. Kerro myös meillerehellisesti ja totuudenmukaisesti omasta koirakokemuksestasi ettemme valitse sitä kaikkein vilkkainta ja omatoimisinta yksilöä ensimmäistä cockerspanieliaan hakevalle.
Kasvatuksemme yksi tavoite on se, että omistajat totuttavat pentunsa alusta alkaen yhteiskuntakelpoiseksi perheenjäseneksi ja sen kanssa voi koiran kasvaessa nauttia huoletta kaikista elämän asioista. Ja kukaties harrastaa erilaisia spanielimaisia aktiviteetteja, kuten MEJÄ-kokeita, metsästystä tai jos näyttelykärpänen puraisee, vaikkapa näyttelyitä. Tämä vaatii omistajilta pennun sosiaalistamista ja tavoille opettamista. Pentu totutetaan meidän luonamme käsittelyyn, jota jatketaan kotona. Valmis koira ei missään tapauksessa ole. Suosittelemmekin erilaisia pentukouluja, jotta pentu sosiaalistuu enemmän turvallisissa ympäristöissä toisiin koiriin hallitusti ja ymmärtää, ettei aina pääse leikkimään, vaan esim. toisten koirien ohitukset ja luoksetulo vapaana ollessa tulisi hallintaan.
Pienestä pennusta harvoin osaa sanoa, että tuleeko siitä näyttelytähti vai ei, kasvattajana voi ainoastaan sanoa oman mielipiteensä lupaavasta pennusta. Myöskin luonne kehittyy ja siihen vaikuttavat kaikki, perimästä ympäristöön.


Kennelin esittelyä ja kasvatuksemme etiikkaa

Kasvatamme pienimuotoisesti cockerspanieleita ja meillä on ollut yksi walesinspirngerspanielipentue. Pentueita meillä on harvoin. Tämä aloitusvuosi 2015-16 tekee poikkeuksen, sitten meillä on ainakin vuoden ellei kahden tauko odottaen sijoitusnarttujemme kehittymistä. Kasvatamme koiria työn ohella harrastuksena, koirien kasvatus ei ole meille elinkeino. Kasvatukseen ja jalostukseen valittavat koirat ovat aina terveitä, omaavat kohtuullisen toimintatarmon, ovat menestyneitä näyttelyissä, jolloin pidetään huoli myös rotumääritelmästä ja koirilla ei ole todettu olleen sen aikaisen elämänsä aikana mitään perinnöllisiä sairauksia.

Näyttelyissä käynti on meille kasvattajina työväline ja harrastus, ei kuitenkaan itseisarvo. Näyttelyn tuomarit määrittelevät siihen koulutuksen saaneina koiran rakennetta. Rakenteella on aina rodunmukainen tarkoitus. Metsästyskoirien tulee kestää useiden tuntien maastossa työskentely ja sen tulee näkyä sen rakenteessa ja lihaksistossa sekä liikkeissä. Tätä arvioimaan ovat koulutettu näyttelytuomarit. Tässä mielessä hyvä jalostuskoira on mielestämme palkittu myös laatuarvostelulla useissa näyttelyissä. Näyttelyt antavat meille paitsi sosiaalisia kontakteja ja ystäviä, myös suuntaa siitä, mihin rotua ollaan viemässä. Vertailemalla omia koiriamme ja kasvattejamme muihin rodun koiriin ja kasvatteihin, sekä käyttämällä koiriamme näyttelyissä pidämme huolen siitä, että jalostukseen käytettävät koirat ovat rotumääritelmän mukaisia. Näyttelyt paljastavat myös osan luonteesta ja sen, onko koira käsiteltävissä vieraan ihmisen toimesta, tai miten se reagoi erilaisiin ärsykkeisiin.

Luonne on äärimmäisen tärkeä, mitä metsästyskoiraan tulee. Vaikka koiraa ei koskaan käyttäisikään metsällä tai ei olisi metsästyksestä kiinnostunut, rodun pääasiallista alkuperäistä käyttötarkoitusta ei mielestämme voi kasvatuksessa unohtaa. Metsästyskoiran luonteen tulee olla rohkea. Sen tulee omata myös annos itsepäisyyttä, jota tarvitaan jäljestäessä peräänantamattomasti rantaheinikossa tai risukossa. Tämä itsepäisyys mielletään joskus tottelemattomuudeksi, ja on totta, että spanielit ovat välillä haastaviakin koulutettavia.

Luonteen merkitystä olemme tuoneet kasvatuksessamme esiin sillä, että jalostukseen käytettävistä koirista toinen osapuoli on ollut joko MH-luonnekuvattuja, luonnetestattuja tai läpäisseet spanielien taipumuskokeen. Rodun terveyttä ja toimintatarmoa edistääkseni toivoisin kasvattieni käyvän silmä-ja lonkkakuvauksissa koiran ollessa 1,5-2 vuoden ikäinen sekä osallistuvan spanielien taipumuskokeeseen ja/tai MEJÄ-kokeisiin.

Kuva kesän 2018 Loviisan pentunäyttelystä, jossa oli koko pentue edustettuna. Olimme ROP-kasvattajia ja saimme kunniapalkinnon, Kuvassa kasvattini Pähkinämäen Creme de Menthe ja Pähkinämäen Creme de Lemon ROP - ja VSP- pentuina omistajiensa kanssa.